Астанада ЮНИСЕФ елдік офисінің қолдауымен ҚР Денсаулық сақтау министрлігі ҚР Оқу-ағарту министрлігі және Қазақ тағамтану академиясымен бірлесіп ұйымдастырған «Мектептегі тамақтану: білім беру ұйымдарында тамақтану стандартын енгізу» тақырыбында дөңгелек үстел өтті.
Іс-шараға мектептегі тамақтану жүйесін реформалауды талқылау үшін мемлекеттік құрылымдардың, денсаулық сақтау және білім беру жүйесінің, бизнестің өкілдері, бейінді және халықаралық сарапшылар қатысты.
ҚР Денсаулық сақтау министрі Ақмарал Әлназарова кіріспе сөзінде мектептегі тамақтану сапасы мен қауіпсіздігінің болашақ ұрпақтың денсаулығы үшін стратегиялық маңыздылығын атап өтті. Ол жаңа тәсілді тиімді жүзеге асыру барлық мүдделі тараптардың күш-жігерін үйлестіруді талап ететінін атап өтті.
Мектептегі тамақтанудың жаңа стандарты диетаны жақсартуға бағытталған, атап айтқанда бұл қантты, тұзды және өңделген тағамдарды азайтуды, көкөністердің, жемістердің, дәнді дақылдардың, ақуыздардың және сүт өнімдерінің үлесін арттыруды қамтиды.
Қазақ тағамтану академиясының президенті Алмаз Шарман стандарт талаптарын қатаң сақтау балалардың семіздігін 10-15%-ға, 2 типті қант диабетін 10-20%-ға, артериялық гипертензияны 8-18%-ға және басқа да созылмалы ауруларды 5-15%-ға төмендетуге ықпал ететінін айтты.
Стандарттың іске асырылуы өнімдердің сапасына және мектептегі тамақтану нысандарының санитариялық жағдайына бақылауды күшейтумен қатар жүретін болады.